Det värsta som kan hända

Vi gör allt för våra fyrfotade små vänner och vill dem alltid väl. Men trots att vi står redo med hjärtstartare och första hjälpen-låda sker olyckor och hemskheter ibland ändå. Utekatter drabbas ibland av skadade tassar eller ett slagsmål som gått överstyr. Och trots att katter alltid sägs landa på alla fyra och generellt är bra på att hoppa både högt och långt så landar de ibland snett och skadas.

En annan sak som kan hända är att katten sätter i halsen. Alla som har småbarn vet hur läskigt det är och det är viktigt att gå kurser i hur man hanterar ett barn som satt i halsen. Det gäller att snabbt vända på barnet och dunka det i ryggen, eller trycka till med ett hårt tryck över bröstet. Allt för att snabbt få ut det som fastnat. I HLR-kurser får man lära sig allt detta och även att använda hjärtstartare på människor.

Det många inte vet är att nästan samma metoder gäller för katter; håll djuret upp och ner med magen utåt och tryck till precis vid bröstet. Det finns mycket att lära sig inom HLR för katter och andra djur. Hjärtstartare ska kanske inte användas på en katt, men att kunna ge andningshjälp och hjärtmassage även till de allra minsta kan rädda våra älskades liv. Gå en kurs eller lär dig genom internet och lär sedan vidare till vänner och bekanta. Om våra älskade husdjur råkar illa ut behövs hjälpen fort, och för många ligger djursjukhusen alldeles för långt bort.