Katter som älskar värme

Något som många kattägare har märkt, eller åtminstone misstänkt, är att många katter har en fallenhet för att leta upp varma platser. Det kan vara bredvid ett element, vid foten av en kamin eller helt enkelt på en vilande människas mage. Har du någonsin funderat på hur de känner sig fram efter värme? Trycker de sin kropp mot ytor och känner efter? Är det svansen som är deras termometer? Eller kanske till och med tassarna? Enligt svensk forskning är kattens tassar värmekänsliga på ett sätt som är jämförbart med människans händer. Med hjälp av sina trampdynor kan katterna skilja mellan värme och kyla, och uppvisar även en så hög känslighet att de kan skilja på en enda grads temperaturskillnad!

cat-1159390_960_720

Med detta i åtanke är det inte så konstigt att de flesta katter älskar golvvärme. Det är ju bara att tänka sig själv hur skönt det är att hålla sina egna händer i närheten av en varm brasa. Om det nu är så att kattens tassar verkligen är så känsliga, så betyder det ju att en katt i ett hus med ett golvvärmesystem är som en människa med varma, sköna och osynliga vantar. Kan någon verkligen säga att de skulle tacka nej till denna sortens lyx?

Jag tror inte jag vet någon som har installerat golvvärme särskilt för sin katt. Om det nu skulle ske vore det förmodligen den största och mest omfattande gåva som ett husdjur någonsin mottagit. Ni kattägare som redan har golvvärme tycker jag ska ta en extra titt på vilken plats er katt, eller katter, föredrar. Kanske kan det vara så att en katt som är van med ett sådant uppvärmningssystem helt enkelt söker sig till mer kylda platser. Om forskningen har något svar på detta vet jag inte. Vad som däremot är säkert är att våra älskade katter alltid har nya överraskningar på lager. När man tror att man har räknat ut hur de fungerar så dyker det upp något nytt. Förmodligen är det en viktig del av förklaringen till varför de är ett husdjur vars popularitet varit på hög nivå under flera århundraden.